Muoti ja kulutus - Ajatuksia tästä hetkestä

 Huh hah hei ja melko hurja aihe, eikö totta? 

Ajattelin kuitenkin lähestyä asiaa yhdeltä kannalta.


Viime aikoina olen kuulostellut muotimaailmaa niin sisustuksen kuin pukeutumisen osalta mielenkiinnolla. Kyseiset markkinat eivät ole koskaan olleet täysin oma juttuni useammastakin syystä. Yksi selkein lienee nopea vaihtuvuus ja jopa jonkinlainen persoonan puute. Ei niinkään tarjonnassa, vaan enemmän käyttäjäperäisenä ongelmana: Haluna näyttää samalta kuin muut. Ja kyllä, olen osunut itsekin enemmän kuin hyvin tuohon muottiin. Mielenkiintoni on herännyt parin viime vuoden aikana huomatessani, että nyt haetaan persoonaa. Iän mukana tuoma kasvu lienee myös oma herätyskelloni persoonallisuudelle. Enää ei tarvitse näyttää samalta kuin joku muu. Saan olla itseni näköinen. No joo, tämä nyt on jo moneen kertaan kuultu juttu. Eikä siinä sinällään ole mitään muuta uutta kuin tuo itseni herääminen aiheeseen. Mutta ajatusmaailman muutos kiinnostaa ja sen mukanaan tuomat erilaiset näkökulmat, erilaiset ratkaisut ja oma tyyli! Muodilla ei haeta enää yhtä tiettyä suuntaa, jolloin koti taas kerran täyspyöräytetään ympäri uuden ilmeen saamikseksi ja muotimaailmassa heitetään vanhaa vaatekertaa menemään ja uusitaan koko naulakko uudella pian pois heitettävällä vaateparrella. No tiedätte varmasti mistä puhun.


Huomenta Suomessa oli jo jokunen viikko sitten vieraillut Hakola-yhtiöiden toimitusjohtaja ja luova johtaja Annaleena Hakola. Hänen vastauksensa tulevia sisustustrendejä haistelevaan kysymykseen osui kuin naulankantaan. Hän totesi omannäköisen sisustuksen olevan se juttu: Omat ratkaisut ja mieltymykset luovat persoonallisen lopputuloksen. Hän ei siis lähtenyt hakemaan jotain tiettyä linjaa ja tuulensuuntaa totuttujen muotitrendien mukaisesti. Tätä persoona-ajatusta olen huomannut nyt nousevan esiin monessa paikassa. Ei enää vain uutta, kiiltavää ja jatkuvasti elävää ja vaihtuvaa trendien siivittämää tyyliä, vaan omaa itseä. Omaa tyyliä. Kotona saa näkyä niin aika, käyttö kuin elämäkin. Vau!


Kun tämä yhdistetään kestäviin ja laadukkaisiin materiaalivaihtoehtoihin, eettisiin valintoihin ja ratkaisuihin sekä turhan kulutuksen vähentämiseen, tästä kaikesta syntyy tämän hetken trendi! 


Kierrätys on todella suosittua, toisinaan jopa parhaat palat löytyvät edellisen käyttäjän aarrearkusta.

Vanhat huonekalut ja kunnostaminen, tuunaaminen, huoltaminen, hoitaminen… ovatkin tässä ajassa se juttu.


Tämä Artekin pikkupöytä löytyi kirppisryhmästä. Aikaa kestävä, elämän jälkiä unohtamatta. Kaunis, simppeli Artek-muotoilu, joka toimii vuodesta toiseen.


Käytettynä löytää myös uudempaa tuotantoa. Tämä Marimekon ihana Butticula-kynttilänjalka (joka taipuu myös maljakoksi) oli myynnissä ihan lähellä. Täysin käyttämätön, mutta toiselle tarpeeton. Meillä pääsi heti käyttöön. 😻

Butticulan taustalla näkyy Marimekon viininpunainen Puteli, sekä valkoinen Liekki-kynttilänjalka, joka myös on kirppisaarre. Aalto-vadin päällä istuskelee Spring Copenhagenin maalaishiiri.

Ja miten hienoja kokonaisuuksia ja persoonallisia koteja ihmiset ovat luoneet! Seuraan mielenkiinnolla ja suurella intohimolla inspiroivia ratkaisuja, joita ihmiset koteihinsa luovat vanhasta, olemassa olevasta ja kierrätetystä tavarasta. Toki mukaan mahtuu uuttakin, mutta se istuu mukaan täydellisesti.


Maailma kaipaa toivoa ja uskoa tulevaisuuteen sekä tahtoa luoda jotain parempaa. Tässä siitä pieni ajatuksenmuru. Näettekö sen pienen pienen liekin? 


Rauhallista viikkoa! Peace and love! ✌️




J-M


P.s. Lupailemiani syysasuja on myös pian tulossa! 🤎

Kommentit

Suositut tekstit