Sairastupa

 Tämä tautien kissa ja hiiri -leikki on tuttua varmasti jokaiselle lapsiperheelle. Kun pöpöjä tulee niin koulusta kuin päiväkodista, harrastuksista ja vaikka ruokakaupastakin, ei niitä voi välttää ja parhaimmillaan elämä onkin yhtä taudista toiseen siirtymistä. 



Meillä pestään käsiä ahkerasti, mutta silti sairastumisilta ei säästy. Se millainen määrä erilaisia tauteja lastenmaailmassa pörrääkään onkin todellinen menu! Ja hulluksihan siinä tulee, jos jokaisen pöpön yrittää kiertää. 


Varoitus: Jos et halua lukea kuvauksia lastentaudeista eritteineen, jätä tämä postaus väliin.


Olen yllättynyt siitä, miten hyvin olemme ensimmäisen puoli vuotta onnistuneet välttämään vauvan sairastumisen, vaikka ympärillämme on ollut koronaa, vatsatautia ja flunssaa! Ja tietysti hyvä näin, sillä alle puolivuotias voi myös helposti saada joissain taudeissa hankalamman taudinkuvan.


Viikonloppuna saimme kuitenkin vaihtaa sairaanhoitajan rooliasut päällemme muustakin kuin Halloweenista johtuen. Keskimmäinen kun aloitti kurkkukivulla, pienellä niiskutuksella ja autoon oksentamisella lopulta kurkunpääntulehdukseksi arvioimamme flunssan. Kyseisessä tulehduksessa on sen verran omalaatuinen yskä, että sen kerran kuultuaan on tuo samainen ääntely helppoa tunnistaa jatkossakin. Ensimmäinen yö oli tuskaisin, emmekä juuri nukkuneet. Päivällä meno oli jo parempi, mutta runsas räkäisyys kuumeineen teki tietysti olosta ja olemisesta hankalan ja iltaa kohden vointi selvästi huononi. Keskimmäinen on aina reagoinut kuumeen nousuun huonovointisuudella, kuten tälläkin kertaa. Onneksi ajoissa annettu kuumetta laskeva lääke vähentää tuota vaikutusta. 


Eilen tauti kaatoi petiin myös miehen. Samoihin aikoihin orastavaan kurkkukipuun herätessäni ja pienimmän nuhaista nenää kuunnellessani mietin, voiko vielä reilu puolivuotias sairastaa tämän taudin lievempänä raskausajan vasta-aineiden ja imetyksen turvin vai nytkö se käy sitten kunnolla läpi koko porukan. (Jos et tiennyt: Äidin vasta-aineet suojaavat vauvaa infektioilta jonkin verran jopa 6kk ikään asti.) Toistaiseksi kuitenkin olemme pikku miehen kanssa ainoat lähes oireettomat pientä tukkoisuutta lukuunottamatta.


Sain vinkin käyttää yskivälle lapselle yöllä Vaporizer-kuivahöyrystintä, sillä kokemuksien mukaan tämä rauhoittaisi yöllistä yskää. Kävin hakemassa laitteen sunnuntaina ja jo ensimmäisenä yönä huomasimme vaikutuksen. Yskäinen lapsi nukkui hyvin koko yön! Ja sama kuvio toistui myös seuraavina öinä. Jos tämä todella toimii näin hyvin, suosittelen lämpimästi! Tämä perustuu neljän yön kokemukseen. Ja lapsella tosiaan on kova räkätauti reippaan yskän kera.


Pikaista paranemista jokaiselle syyspöpöjen kanssa tuskailevalle ja muistakaahan juoda sekä levätä tarpeeksi! 🤧


J-M

Kommentit

Suositut tekstit