Toipuminen viisaudenhampaan kirurgisesta poistosta Ja toimenpiteen hinta

Päivä 1 (toimenpidepäivä)

Klo 16 olo on jokseenkin mukiloitu. Puudutus on kestänyt pitkään. Tämä auttaa onneksi kipujen hallinnassa. Leikkauksesta on nelisen tuntia ja puolet leuasta, alahuulesta sekä kielestä ovat edelleen täysin tunnottomia. 


Klo 18 puudutus on vähitellen haihtunut ja kiputuntemuksia alkaa ilmetä. 


Juon iltapalaksi proteiinijuoman ja syön ohjeen mukaisesti jäätelöä. Suun avaaminen yli 1,5cm tekee kipeää, joten koen paremmaksi olla yrittämättä sitä. Koska edes pikkulusikka ei meinaa mahtua suuhun, päädyn kippailemaan jäätelöä lusikasta. 


Pieni verenmaku suussa muistuttaa itse operaatiosta, mutta mitään jälkivuotoa haavasta ei ole tullut.


Hampaiden puhdistaminen aiheuttaa hieman enemmän tuskaa. Tikit menevät ienrajassa hampaiden vieressä ja niiden harjaamista lääkäri ohjeistikin välttämään täysin. Tuskaisen ja työlään hampaiden pesun jälkeen suuhuuhteen käyttö olikin sitten jo paljon helpompaa.


Klo 21 kivut ovat pysyneet lääkkeillä hyvin hallinnassa ja illalla nukkumaan käydessä olo on olosuhteisiin nähden erittäin hyvä. Turvotus poskella on pientä ja säryt hyvin hallinnassa. 


Nukkuminen tuo omat haasteensa, tiettyjen asentojen ollessa mahdottomia. Oikeastaan vain vastakkaisella kyljellä nukkuminen onnistuu täysin kivuitta. 


Valmistaudun henkisesti heräämään yöllä ottamaan lisää kipulääkettä estääkseni kivun muuttumisen liian voimakkaaksi.


Päivä 2

Heräsin yöllä useamman kerran, mutta en kokenut juurikaan kipua.


Klo 5 aamulla kipu tuntuu hieman voimistuneen ja päätin ottaa särkylääkkeen. Palaan vielä takaisin sänkyyn, sillä lapset nukkuvat.


Noustessani sängystä noin klo 7 huomaan posken turvotuksen olevan lisääntynyt. Muilta osin olo on erittäin hyvä. Särkylääkkeen ansiosta koen oloni oikeastaan täysin normaaliksi, silloin kun leukaa ei liikuta. 


Puhuminen, suun avaaminen (kuten haukottelu) ja muu leuan liikuttelu muistuttavat kyllä operaatiosta ikävällä tuntemuksella. Tätä en kuitenkaan kuvailisi mitenkään voimakkaaksi kivuksi.


Meille on tulossa pienen herran 1-vuotisjuhliin tänään ensimmäiset vieraat, joten on viimeisten siivousten aika. Kerätessäni etukumarassa lattialta leluja huomaan, että paineen tunne leikkaushaavankohdalla lisääntyy. Päätän jättää tässä asennossa liikkumisen minimiin. 


Aamupäivän kuluessa turvotus poskessa lisääntyy ja huomaan pienen mustelman leualla. Turvotus muistuttaa hamsterin täyttä poskipussia. Päätän laittaa kylmää poskelle pitkin päivää. Tällä kääreellä saan myös ”peitettyä” ikävää turvotusta vierailta. 


Päivällä nälkä piinaa useamman kerran, mutta olen päättänyt syödä nestemäistä, viileää ruokaa. Ajattelen helpottavani paranemista sekä vähentäväni komplikaatioriskiä jättämällä sellaiset ruuat vielä pois, joista voisi jäädä jotain haavaan.


Pikku herran ensimmäiset synttärijuhlat. Itse juhlista lisää myöhemmin. 🥳



Ruokalista:

Aamupala: Mehukeittoa ja Semperin pussipuuroa

Lounas: Kasvissosekeittoa sekä jäätelöä 

Välipala: Mehukeittoa ja jäätelöä

Päivällinen: Purkki Hipp 6kk vauvanruokaa (tarpeeksi hieno rakenne) ja jäätelöä

Iltapala: Mehukeittoa


Päivällä otan Buranan sijasta Panadolia. Kipujen ollessa kontrollissa ajattelen suojaavani myös herkähköä vatsaani pitämällä Buranan käytön minimissä. 


Illalla huomaan, etten ole tarvinnut Buranaa ollenkaan. Kipu kuitenkin hieman lisääntyy ja päätän ottaa Buranan muutamaa tuntia ennen nukkumaan käymistä.


Vaikka päivän ateriat ovat olleet kevyitä, en koe oloani illalla heikoksi tai edes nälkäiseksi. 


Päivä 3

Levoton sieluni päättää herättää minut jo klo 4. Olen täysin aamuvirkkuihminen, joten tämä ei ole minulle mikään uusia juttu. Pääasiassa nukun aamuisin klo 5-6, mutta toisinaan herään jo klo 4. Käyn myös melko aikaisin nukkumaan, joten saan yleensä riittävästi unta. 


Särkyä ei juuri tunnu. Pientä tuntemusta suussa on, mutta minkäänlaista kipua en koe.


Katsoessani aamulla peiliin, huomaan turvotuksen lisääntyneen vielä edellisestä päivästä! Turvotus on kuulemma pahimmillaan 1-2 vuorokauden päästä toimenpiteestä, joten ainakin kohdalla tämä pitää paikkansa. Pieni mustelma on myös laajentunut päivän mittaan isommalle alueelle.


Olen erittäin tyytyväinen, että saan olla nämä pahimmat turvotus- ja mustelmapäivät kotona eikä ole ollut pakottavaa tarvetta liikkua julkisilla paikoilla.


Posken turvotus oli voimakkaimmillaan kaksi vuorokautta leikkauksen jälkeen.


Nälkä kasvaa ja mielitekojen määrä siinä samalla. Kiinteän ruuan kaipuu on jo suuri. Olen kuitenkin päättänyt taistella tämän muutaman päivän helpporakenteiselle ruualla. Tänään siis vielä soseita ja keittoja. Sekä jäätelöä!


Tässä kohtaa mietin jo, että voinko todella olla päässyt vuosia pelkäämästäni operaatiosta näin vähällä! Jos kivut ovat lähes olemattomia sekä kipulääkityksellä täysin aisoissa ja ”pahimmat” ongelmani ovat kiinteän ruuan kaipuu sekä turvonnut poski, niin tilanteen on oltava vähintäänkin loistava!


Leikkiessäni pienimmän kanssa lattialla hieman varomattomasti, ponkaisi hän odottamatta pystyyn. Pään osuessa suorassa kulmassa kipeään poskeeni ja pitäessäni epämääräisen tuskaisen rääkäisyn, tajusin että vaikka kipulääkkeille ei ole enää tarvetta, poskea kannattaa kuitenkin varoa. Taustoittaakseni hieman sitä, miltä tuo poski tässä vaiheessa paranemisprosessia tuntuu, kerrottakoon että hentoinen silityskin tuntuu ikävältä. Suora isku siis ERITTÄIN ikävältä. 😅


Nukkumaan käydessäni en kokenut tarvetta enää ottaa särkylääkettä yöksi. Edellisen Buranan olin ottanut aamulla, joten päivä oli (tuota pientä kolahdusta lukuunottamatta) mennyt erinomaisesti!


Ruokalista:

Aamupala: Skyr ja mehukeittoa

Lounas: Kukkakaalisosekeittoa raejuustolla (hyvin jäähdytettynä)

Välipala: Paljon jäätelöä!

Päivällinen: Pinaattikeitto raejuustolla (hyvin jäähdytettynä)

Iltapala: Mehukeittoa


Päivä 4

Yö meni ilman särkylääkettä. Enkä kokenut yöllä kipuja. Satunnaiset pienet vihlaisut leukaa varomattomasti liikuttaessa muistuttavat toki leikkauksesta, mutta minkäänlaista lääkittävää kipua en edelleenkään tunne.


Yöllä heräilin paljon, sillä samalla kyljellä nukkuminen alkaa tökkiä jo ihan todenteolla. Haluaisin päästä nukkumaan toisellekin kyljelle. Kokeilin yöllä jonkinlaista hybridimallia tästä asennosta. Ei onnistunut.


Tänään edessä on paluu normaaliin ruokaan. Toki edelleen välttäen kovaa, terävää ja paljon pureskelua vaativaa ruokaa.


Nestemäiset päivät menivät hyvin, enkä ole tuntenut häiritsevästi nälkää. Enemmänkin olen kaivannut ruuan rakennetta.


Illalla leikkausaluetta alkaa hieman jomotella. Ei niinkään särkeä, mutta alue tuntuu selvästi erilaiselta kuin aiemmin päivällä. Otan varmuuden vuoksi särkylääkkeen yöksi.


Päivä 5

JES! Tunsin jo herätessäni, että posken turvotus oli laskenut selvästi. Pahin ohi ja kasvot alkavat vihdoinkin palata normaaliin muotoonsa. Turvotuksen kaverina ilmestynyt mustelma näkyy nyt hyvin. Onneksi tämä pieni kosmeettinen haitta on peitettävissä huivilla. Turvotuksen laskettua leuan liikuttaminen on helpottunut ja esimerkiksi leivän syöminen onnistuu jo jokseenkin normaalisti, kunhan muistaa syödä varovasti.


Päivällä puuhastelujen lomassa en välillä edes muistanut koko haavaa! Uskallan olla jo varoivaisen toiveikas parantumisen suhteen.

Neljän vuorokauden jälkeen turvotus on vähentynyt ja mustelma vahvistunut.


Hinta

Mukavuudenhaluisena päädyin valitsemaan tutun ja turvalliseksi koetun Oralin. Täällä olen poistanut aiemmatkin viisurit sekä hoidattanut muutkin hammasasiat niin itseltäni, kuin muiltakin perheenjäseniltä.


Tällainen suukirurginen operaatio on tietysti aina kalliimpi kuin tavallinen viisaudenhampaan poisto. Minulle ei kuitenkaan ole koskaan tuottanut suurta tuskaa sijoittaa rahaa omaan hyvinvointiin, joten maksoin laskun mukisematta.



Kulut:


Suukirurgin tekemä hampaanpostoleikkaus 442,50€

Klinikkamaksu 21,90€

Kelakorvaus -54,60€

= Toimenpide yhteensä 409,80€


Burana 400mg 3,98€

Panadol pore 7,98€

Suuvesi 7,20€

V-PEN 1500 11,56€

Precosa 250mg 19,43€

= Lääkkeet yhteensä 50,15e


= Kokonaisuudessaan 459,95€



Toimenpiteestä on nyt kulunut reilu neljä vuorokautta ja vointi on pysynyt päivästä toiseen hyvänä. Ja vaikka onnekseni pahimmat päivät jäivät lieviksi, edessä on vielä toipumisaika, jolloin on noudatettava saatuja ohjeita. Ruokaa ei saa pureskella tikkien puolella kahteen viikkoon leikkauksen jälkeen. Yhtä kauan käytetään suuhuuhdetta pitämään leikkauslue puhtaana. Tikit sulavat kuulemma 1-3 viikon kuluessa.


Kaikkineen operaatio oli onnistunut ja voin suositella sitä jokaiselle kanssakulkijalle, joka vastaavan piinan kanssa jännittää. Ikä ei kohdallani onneksi tuonut lisähaasteita, vaikka siitä maagisesta 25 vuoden ikärajasta paljon puhutaankin. Ehkä olin onnekas tai sitten taitava suukirungi sekä tarkkaan noudattamani ohjeet mahdollistivat hyvän ja helpon toipumisen.


Joka tapauksessa, jos olet jännittänyt vastaavaa operaatiota laillani vähän liiankin kauan, niin älä jännitä turhaan! 🙏 Jos olisin tiennyt miten vähällä pääsen, olisin varmasti hoitanut asian pois agendalta jo vuosia sitten.


Nyt vaan toivotaan, että lopputoipuminen menee yhtä hienosti ja voin vihdoin aloittaa elämäni ilman yhdenkään viisaudenhampaan kirousta! 



J-M 

Kommentit

Suositut tekstit