Hyvää yötä ja kauniita unia


Vuoden vedellessä viimeisiä päiviään ja joulukiireen sekä herkullisen elämän tasaantuessa välipäivinä lähemmäs normaalia, on hyvä taas hakea hieman rytmiä elämään.

Miten teillä nukutaan? Entä meillä? Rehellisesti: On sitä paremminkin nukuttu. Pienimmän kanssa alkuvuodesta alotetaan yöimetyksistä luopuminen, joten sitä kautta yöt varmasti rauhoittuvat. Minulla ei ole ollut kiire niitä lopetella, joten olen antanut tämän mennä omalla painollaan. Kun tämän kaiken kuitenkin yhdistää pimeimpään vuodenaikaan, niin kyllähän tässä jo väsymyskin hieman painaa.





Uni on ihmiselle yksi tärkeimmistä elementeistä ravinnon ohella. 

Olen malliesimerkki siitä, miten unen voi kadottaa ja löytää uudelleen, useammankin kerran. Ajattelin jakaa muutamia ajatuksia ja vinkkejä, joista itselleni on ollut hyötyä Nukkumattia etsiessäni.


Asennoituminen ja unta edistävien ja parantavien asioden tekeminen ennen unille menoa tukevat hyvää ja laadukasta unta. 


Rauhallinen makuuhuone ja hyvä patja ovat tärkeitä. Lakanat on hyvä pyrkiä vaihtamaan jo hygienia syistä riittävän usein, mutta myös raikkaissa lakanoissa nukkuminen on miellyttävää.

Makuuhuoneen on hyvä olla viileä ja huoneen ilman raikasta.


Illalla ei kannata syödä liian raskaasti vaan kevyemmin, unta tukevasti. Täysjyväviljatuotteet, kuten puuro tunnetusti edistää unta.


Liikuntaa on hyvä harrastaa päivällä, illalla ennen unta myös hikiliikuntaa on syytä rajoittaa. Sen sijaan rauhalliset venytykset voivat jopa edistää unen tuloa. Kiireinen päivä on mukavaa päättää rauhallisin, hitain venytyksin ja samalla hengitys ja syke löytävät unen kannalta sopivan rytminsä.


Erilaisilla hengitys- ja rauhoittumisharjoituksilla voi saavuttaa jopa ”transsimaisen” rentoutumistilan, jolloin uni pääsee kuin varkain hiipimään paikalle.


Ja vaikka kaikki nämä olisivat kunnossa, ei se uni silti aina tule. Unen stressaaminen vie unen varmasti. Se lieneekin yksi tärkeimmistä asioista ymmärtää ja hyväksyä. Aina ei väsytä.


Iltapuuro unta edistämään:

2 dl valmista 4 viljan puuroa/kaurapuuroa

Desi raejuustoa tai vastaavaa proteiinia

Desi marjoja

Pieni kourallinen pähkinöitä/manteleita tai lusikallinen maapähkinävoita (100% maapähkinää)



Hyvää yötä ja rauhallisia, levollisia unia! 🤫




J-M


Kommentit

Suositut tekstit