Säätäjän säästötoimenpiteet - 5 vinkkiä säästämiseen

Olen ollut virallisesti hoitovapaalla vasta pari viikkoa ja koska taloudellinen statukseni laskee totutusta huomattavasti tämän myötä, huomaan jo nyt miettiväni ja suunnittelevani erilaisia ratkaisuja rahaan liittyen. Raha kun ei laakereillaan lepäillessä lisäänny ja vaikka taloudellisesti en olekaan tällä hetkellä riippuvainen omista tuloista, minun on vaikeaa olla ajattelematta raha-asioita saati antaa toisen vastata niistä. Niinpä hoitovapaalle jäänti on vaatinut varautumista hyvissä ajoin ennakkoon.

Nämä keskimmäisen lapsen leikit sopivat mainosti tällaiseen raha-teemaan. Ruuan nousseiden hintojen myötä tämä surrealistinen kuva on hyvinkin nykyhetkeä.


Oli oikeastaan itsestäänselvyys jäädä hoitovapaalle perustuen aiempiin kokemuksiini. Tätä varten olen laskenut etukäteen oletetun kulutukseni hoitovapaan aikana ja järjestellyt asiani siten, että kuvio onnistuu ilman suurempia ponnistuksia. Maailmantilanteen ollessa totuttua epävakaampi, laskelmissa on myös täytynyt ottaa huomioon mahdolliset heilahdukset.


Missä sitten säästää, miten ja miksi?

Jos pitäisi määritellä olenko säästäjä vai tuhlaaja, olen varmasti se tuhlaaja. Lama-ajanlapsena olen kuitenkin oppinut myös vararahaston tärkeyden. Siksi töissä ollessani sijoitankin hyvän siivun palkastani tähän.


Elämässä harvoin asiat menevät täysin suunnitelmien mukaan ja erilaisia yllätyksiä tulee vastaan jokaiselle. Olen halunnut ennakoida tulevaa, varautua pahaan päivään sekä mahdollistaa tasapainoisemman taloudellisen tilanteen myös huonompina aikoina.


Täten ensimmäinen vinkkini onkin: Sijoittaminen.

Aluksi tämä oli itselleni oikeastaan jopa pakollinen paha, joka vähitellen alkoi kiinnostaa enemmän, kun sijoitukset poikivatkin tuottoja ja myyntivoittoja. Sijoitusvinkkejä tältä tililtä ei kuitenkaan löydy, sillä jätän sen suosiolla alan ammattilaisille! 


Sijoittaminen on kuitenkin toimiva tapa varmistaa, että elämän tehdessä yllättäviä käänteitään tippuukin jaloilleen kipeän häntäluun sijasta. Sijoittamista on pääomasta riippuen tarjolla hyvinkin erilaisia vaihtoehtoja. Perinteinen rahasto- tai osakesijoittaminen on helppo vaihtoehto lähteä liikkeelle. Tässä kuitenkin piilee omat riskinsä. Etenkin osakesijoittaminen vaatii hieman asioihin perehtymistä. Sijoittaminen on harvoin täysin riskitöntä ja riskin määrä myös kasvaa isompia tuottoja tavoitellessa. Yksi sijoittamisen tärkeimmistä huomioistani onkin hajauttaminen. Kun kaikki munat eivät ole samassa korissa, riskienhallinta paranee.


Miten muuten voi säästää, kuin laittamalla rahaa sukan varteen?

Arjen säästövinkit varmasti osaa jokainen, mutta taitava kaveri säästää näissäkin ison siivun vuositasolla! Ruokakulut ovat yksi merkittävä pakollinen kulu, jossa voi säästää yllättävänkin helposti. Kun omat vaatimukset ruualle asettaa vastaamaan kauden tarjontaa, säästyy kauppareissulla rahaa ja ruoka voi edelleen olla laadukasta, tuoretta ja vastuullista. Erilainen tarjousten ja punalappuisten tuotteiden metsästys on ollut paljon esillä viime aikoina. Meillä mies hoitaa ruokaostokset lähes poikkeuksetta ja hyvä niin. Hän on tässä maailmassa taitavampi, niin ruuan hintojen kuin kokkaustaitojensakin osalta.


Teen itse myös hyvää ruokaa, mutta ostan aina liian kalliita ainesosia, jonka vuoksi viisihenkisessä taloudessa on parasta antaa nämä ohjat suosiolla parhaalle ohjastajalle. 😁


Olen ruuasta huolimatta oppinut melko jotain myös tarjousmetsästyksestä. Ja tähän liittyen haluankin jakaa rahanarvoiset vinkit! Nimittäin harvoin ostan esimerkiksi Marimekkoa tai Aarikkaa täyteen hintaan. (Toki poikkeuksiakin on!) Hyödynnän hyvin usein erilaisia tarjouksia, kampanjoita, jäsenyyksiä sekä liittymisetuja. Kun näistä onnistuu bongailemaan parhaat yhdistelmät, voi tuotteen hinnassa säästää ihan tuntuvasti.


Toinen vinkkini olkoon siis: Tarjousten ja etujen oikea-aikainen hyödyntäminen


Saatan katsoa valmiiksi jonkin tuotteen, jota sitten odotan siihen hetkeen, jolloin päällä on mielestäni paras tarjous tai erilaisten etujen kokoonpano.


Esimerkkinä tällaisesta ostin jokin aika sitten Aarikan Mamsellin. Alkuperäinen hinta tuotteella on Aarikan sivujen mukaan 159 euroa. Perushinta vaihtelee paljon myös eri jälleenmyyjien sivuilla (joten tässäkin on hyvä olla skarppina!), jolloin on fiksua etsiä edullinen jälleenmyyjä hyvillä lisäeduilla. Näin löysin tuotteen muistaakseni hintaan 89e. Tässä kyseisessä paikassa minulla oli lisäksi kertynyt omia pisteitä ja henkilökohtaisia alennuksia, joita hyödyntämällä oikea-aikaisesti sain tuotteen lopulta hintaan 65e! Melkein sadan euron alennuksella siis, jos ajatellaan että olisin vain puolihuolimattomasti tilannut tuotteet suoraan ensimmäisestä mieleen tulleesta osoitteesta. 


Säästää voi (ja myös hieman tienata) myymällä omia tavaroitaan pois. Kun nurkkiin kertyy paljon sitä ja tätä, jota ei enää tarvitsekaan, on näistä hyvä hankkiutua eroon. Olen joskus maininnutkin, että haluan yleensä päästä turhasta tavarasta vauhdilla eroon ja päädyn helposti lahjoittamaan tavarat eteenpäin. Pienellä vaivalla tavaroistaan voi kuitenkin saada rahaa ja tätä kautta kartuttaa vaikka sitä projektirahastoa, jolla kotiaan haluaa päivittää.


Joten kolmas vinkkini on: Edulliset ja helpot kirppikset.


Tässä jokin aika sitten tuskailin lasten pieniksi jääneiden vaatteiden kanssa, kun niitä on laatikkokaupalla varasto täynnä. Perinteiselle kirppikselle myyntiin laittaminen ei innosta, sillä näissä kulut ovat mielestäni liian suuria. Ymmärrän kyllä miksi, mutta en yksinkertaisesti halua maksaa siitä näin paljoa. Lähistöllemme oli tulossa MLL:n lastenvaate- ja tarvikekirppis, jonne kyseltiin myyjiä. Kulut olivat 5e ei-jäseniltä sekä 20% proviikka sekä vain se vaiva, että hinnoittelee tuotteet ja kiikuttaa sovittuun paikkaan sovittuna ajankohtana. Ja mikä parasta: Maksu tulee suoraan tilille sekä myymättä jääneet tuotteet sai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, eli niitä ei enää tarvinnut hakea takaisin kotiin! TÄYDELLISTÄ!! Näin pääsimme eroon isosta määrästä sekä vaatteita että leluja, joilla ei enää ollut leikkijää. 


Neljäs vinkki liikkuu samalla alueella, nimittäin: Osta vähänkäytettynä.


Vähänkäytetty on lähes uusi ja usein myös kannattava hankinta. Toki tälläkin saralla on ylihinnoittelua ja tietämätön voikin päätyä maksamaan liikaa. Ajatuksena vähänkäytetyssä on, että tuote ei ole enää uusi, jolloin hinta hieman laskee itse tuotteen ollessa kuitenkin lähes uusi.


Viides vinkkini on kaikessa yksinkertaisuudessaan se vanha ja tuttu tapa säästää rahaa: Kuluta vähemmän!


Helpommin sanottu kuin tehty, mutta loppuvuodesta isojen sähkölaskujen tuskailun kanssa huomasi, että pienillä (lähes huomaamattomilla) toimenpiteillä säästyi mukavia summia. 


Tuolloin omaksuttuja tapoja on helppoa myös jatkaa, vaikka sähkölaskujen hinnat eivät enää hivokkaan pilviä. Tämä tuntuu jopa velvollisuudelta ja jonkinlaiselta tavalta keventää omaatuntoaan. Olemmehan eläneet jo hyvän aikaa yltäkylläisesti ja tarpeettomasta tuhlailusta on tullut osa arkeamme. Jossain määrin tekee siis ihan hyvää hieman korjata tottumuksia ja parantaa omaa jälkeään tällä pallolla. Tähän listaan mukaan kaiken ylikuluttamisen: Sähkö, vesi, ruokahävikki, matkustaminen, pikamuoti… ja kaikki se muu. Ne kuuluisat pienet purot.


Ajattelin lisätä mukaan vielä yhden pikku vinkin, jokerin: Tee pieniä projekteja tai muita töitä. 


Jos osaamista, halua ja aikaa löytyy, pienillä hanttihommilla voi myös kartoittaa omia varantojaan. 


Ja kun nämä pienet lisätulot vaikka sijoittaa, voi hyötyä lähteä kasvattamaan! 😉



J-M

Kommentit

Suositut tekstit