KOTIMAINEN DESIGN, JOKA SYDÄMENI VEIT

 Niin veit ja varmasti viet vielä monet kerrat!

Vuoteen mahtuu monta vaihetta, jolloin kotia tuunataan uuteen uskoon ja rituaalimaisesti siirrytään aikakaudesta toiseen. Näkyvimpiä muutoksia kodeissa toteutetaan varmasti isoimpien sesonkien kuten joulun, pääsiäisen, kevään, kesän ja syksyn saapuessa. Ja itse syksyyn mahtuukin paljon kaikkea! Syksy on kotoiluaikaa. Käperrytään kuin karhut pesään ennen talven saapumista. Kotoiluteeman lisäksi syksyyn mahtuu vaikka ja mitä! Ihmisestä ja omista mieltymyksistä riippuen on Oktoberfestiä, Halloweenia, itsenäisyyspäivää, pikkujoulua jne. Siinä on yhdelle intoilija-innostujalle jokseenkin paljon puuhaa muutamaan kuukauteen. Valinnanvaraa siis riittää. Ja tekemistä, jos jokainen teema näistä herättää sisäisen järjestelijän. 


Kerrottakoon tässä välissä, että en ole sisustusammattilainen (tämä ei jääne huomaamatta…), enkä sellaiseksi pyri. Jaan omia ajatuksiani sekä joskus jopa ideoita omasta maailmastani. Kotini ei seuraa viimeisimpiä trendejä, jos trendejä ollenkaan. Haen kotiini viihtyisää tunnelmaa ja pyrin luomaan omien mieltymysteni kautta yhteyttä kodin ja ympäristön välille.



Syksy meillä

Kodissamme syksy näkyy ennen kaikkea värien muuttumisena. Sisustuksemme on hyvin luonnonläheinen värimaailmoineen ja materiaaleineen. Tämä koti ei koskaan ole ollut trendivalkoinen, vaan olemme aina pitäneet elävästä, luonnonläheisestä ja yksinkertaisesta sisustustyylistä. Silti pienet vivahde-erot eri aikakausina ikään kuin kuuluvat asiaan ja tuovat toki vaihtelua eri vuodenaikoina. Mustavalkoista, josta itse niin kovasti pidän, löytyy meiltä paljon. Lisäksi harmaan sävyjä sekä puun sävyjen eri vivahteita. Syksyisin meille ilmestyy myös ruskeaa/kuparia. Tämä usein lähtee alta pois kauden vaihtuessa seuraavaan, mutta syksyyn se sopii täydellisesti. 





Tunnetut suomalaiset brändit, kuten Iittala ja Aarikka edustavat monelle sitä yksinkertaista ja luonnonläheistä. Aarikan ihanaakin ihanimmat tonttuarmeijat muuttavat meille aina jouluisin (tästä lisää joulun alla) ja Iittalan maljakot eri sävyissä ja muodoissa tuovat kaunista suomalaista sielunmaailmaa huoneeseen kuin huoneeseen. 


Jotta muut Pohjolan maat eivät täysin jäisi jalkoihin, kerrottakoon että myös näistä maista löytyy loistavia suunnittelijoita ja designia! Eritoten Tanska on meillä vahvasti edustettuna mm. Kay Bojesenin apinan ja Warm Nordicin Beak Bird -sarjan myötä. Nämä istuvat meille kuin nenät päähän! Makuuhuoneemme katossa nököttää myös yksi tanskalainen klassikko, Verner Pantonin Flowerpot. 






Yksi suomalainen ikiklassikko, isosti myös maailmalla viime vuosina läpilyönyt brändi, Marimekko, asustelee näkyvästi täälläkin. Astioista tekstiileihin. Marimekon astioiden persoonallinen kuvitusmaailma ja omaa silmää niin kovasti miellyttävä mustavalkoisuus tekevät tästä brändistä yhden suosikeistani. Siirtolapuutarha/räsymatto kaikessa yksinkertaisuudessaan ja samalla niin mainiossa epäsymmetrisyydessään toimii minulle. Ja tottahan toki myös Marimekon klassikkoa, unikkoa löytyy! Marimekko on ollut viime ajat aika kovassa hypessä sisustajan kuin sisustajan maailmassa. Usein en itse viihdy niin sanotussa tusinagenressä. Yksinkertaisesti kyllästyn, jos jotain tulee vastaan joka kodissa. Usein tässä vaiheessa alan vaistomaisesti katselemaan uusia tuulia ja löydän uutta suuntaa tämän laivan purjeisiin. Marimekko on tähän asti pysynyt kuitenkin matkassa sitkeästi.


Miten luoda helposti vaihtuvaa tunnelmaa?

Tämä riippuu paljon teemasta. Esimerkiksi jouluun kuuluu punaisista matoista ja pöytäliinoista lähtien kaikki mahdollinen. Halloweenina jos jonkinlaista viritystä saattaa löytyä joka nurkasta, ikkunatarroista hämähäkin seitteihin ja katosta roikkuviin kummituksiin. Usein kuitenkin riittää pienet muutokset, esimerkiksi tekstiilien, kynttilöiden tai maljakoiden värimaailman päivitys. Makuuhuoneen ilme muuttuu heti, kun lakanoiden teema vaihtuu ajankohtaan sopivaksi. Pienten lasten perheessä elävä tuli tulee korvattua helposti (ihan jo turvallisuussyistä) led-kynttilöillä. Näitä löytyy onneksi nykyään runsaasti erilaisissa sävyissä ja teemoissa. Kynttilät luovat niin monelle sen perinteisen syksyn tunteen. Iltojen pimentyessä on mukavaa ja kodikasta laittaa muutama tuikku (tai led-tuikku) palamaan hyllyn reunalle ja kodikas tunnelma on taattu! 


Kauden kukilla saa myös muutettua ilmettä helposti sekä samalla tuotua elävyyttä huoneeseen. Kesällä kauniit hempeät kukka-asetelmat, alkusyksystä erilaiset auringonkukat, jouluna hyasintit ja keväällä tulppaanit. Kukat ovat erittäin helppo tapa tuoda luonto lähemmäs itseä ja kodin henkeä. Ja vain oma mielikuvitus on rajana! Maljakkoon voi asetella syksyisin marjoilla koristellun pihlajan oksan tai vaikka kauniin punaisen vaahteran oksan. Muistattehan kuitenkin, että kasvavasta tai maahan kaatuneesta tuoreesta puusta ei saa taittaa oksia ilman maanomistajan lupaa!


Nautinnollisia ja inspiroivia syyssisustushetkiä! 🍁


J-M






Kommentit

Suositut tekstit