Neuvolakuulumisia


Vauva-aikana ja pienten lasten kanssa arki on rutiinia, rutiinia ja rutiinia. On kuitenkin yksi varma merkki siitä, että aika kuluu. Nimittäin kuukausittaiset neuvolakäynnit.

Meillä pienimmän kohdalla oli tänään 5 kk neuvolan aika.


Siellä yhdessä neuvolan tädin kanssa ihmeteltiin 3,5kk iässä puhjenneita ensimmäisiä hampaita ja sitä, että pieni keksi pari päivää ennen 4kk ikää miten ryömitään. Hän ei siis vielä osaa kääntyä vatsalleen, mutta osaa kuitenkin vatsallaan ollessa lähteä jo liikkeelle. Tästä näkee hyvin, miten eri tavalla jokainen yksilö kasvaa ja kehittyy!


Viiden kuukauden kohdalla tulee myös isompi setti rokotteita. Olen nämä rokotusohjelman rokotteet ottanut lapsille aina, joten nuorimman kanssa asiaa ei sen ihmeemmin tarvinnut miettiä. Näistä saattaa tulla vähän oireita, mutta toivotaan että päästäisiin tälläkin kertaa pienin reaktioin.


Ruokahalua tällä pienellä riittää! Imetyksiä on pitkin päivää ja yötä. Yöimetyksiin olen tottunut ja ne menevät perhepedissä melko kivuttomasti. Imetysten ohella aloitettiin kiinteiden maistelu 4kk paikkeilla, noin kuukausi sitten. Ruokailut ovat menneet hienosti heti alusta alkaen! Ruokaa menisi varmasti enemmänkin. Olen kuitenkin vielä tässä vaiheessa pitänyt hieman malttia määrissä. Muista lapsistani oppineena, kiinteiden määrän liian nopea nostaminen saattaa aiheuttaa vauvalle ummetusta. Keskimmäisen kanssa koin näppäräksi pitää kiinteistä välipäivän, jos näytti että vatsa ei toimi. Ja usein tämän jälkeen rytmi taas löytyi ja kiinteiden maistelua voitiin jatkaa. Samanlainen tyyli on toiminut nyt pienimmänkin kanssa. 


Juteltiin myös imetyksen määrästä (etenkin öisin), sillä maitoa menee ja paljon! Senkin perusteella kiinteiden määrää on hyvä lisätä. Nyt viiden kuukauden kohdalla mukaan saa lisätä myös lihatuotteita sekä viljoja. Näiden käyttöönottoa suositellaan esimerkiksi vuoroviikoin, sillä nämä ovat pienelle suolistolle jälleen uusia tuttavuuksia. Viljoja koskien luin jostain suosituksen aakkosjärjestyksestä niiden käyttöönotossa. Eli kauralla aloitus ja viimeisenä mukaan vehnä. Sinällään erittäin loogista. Suolistolle ”raskaimmat” viljat tulevat mukaan viimeisenä (ruis, vehnä).


Imetystä varmasti vielä jatkan, jos mitään estettä ei eteen tule. Kaikkien lasteni kanssa kiinteät on aloitettu 4kk iässä ja imetyksiä olen jatkanut ohella melko pitkäänkin. Ensimmäistä reilun vuoden ja toista lähes kaksi vuotta.


Niin se aika vaan tämänkin pienen ihmeen kanssa kiitää ja kohta ollaan jo puolessa välissä vauvavuotta. 

Ihanaa ja samalla niin haikeaa!


J-M

Kommentit

Suositut tekstit